Kjør-selv-ferie langs Kystriksveien – verdens vakreste reiserute

Norges Kartinstitutt tar turen nordover mot Helgelandskysten, som er den lengste strekningen blant de 18 nasjonale turistvegene. For å oppleve alt det spennende Kystriksveien kan by på, anbefaler Norges Kartinstitutt at du setter av god tid for å oppleve en av verdens vakreste reiserute som strekker seg fra Steinkjer til Bodø. Selve ruten kan fint kjøres på to dagen, men man kan med fordel sette av nærmere fem for å nyte turen i eget tempo. Denne ruten omtales som en av “101 Worlds most Scenic Routes” av National Geographic – en oppdagelsesferd verdt å få med seg.

Ruten starter i Trøndelag med et noe flatere landskap som etter hvert snor seg inn i vakre kystlandskap opp gjennom Namdalskysten og Helgelandskysten før den ender i Bodø. Den 650 km lange ruten går gjennom 26 kommuner og to fylkeskommuner, og har gode stoppesteder langs Nasjonal turistveg som gir muligheten for en aktiv ferie. Her vil du oppleve kjente severdigheter som er lett tilgjengelige,- dette inkluderer Saltstraumen, Svartisen, De Syv Søstre og Torghatten. Norges Kartinstitutt anbefaler å bestille overnatting på forhånd dersom du planlegger å reise i sommermånedene.

Fra Trondheim kan du kjøre over Fosen og komme inn på Fv17 sør for Namsos. Fra Bodø kan du velge å enten kjøre mot Fauske (E6) eller ta ferja til Moskenes – en kommune i Lofoten i Nordland som ligger på den sørlige delen av Moskenesøya. Her er det verdt å tilbringe litt tid for å utforske maritime museer og Norges Kartinstitutt vil anbefale å leie båt fra Reine eller Å for å utforske Bunesstranden. Denne paradisstranden er ypperlig for en dagstur eller overnatting i telt. Her er det frodig kulturlandskap og hvit sand som utkonkurrerer hvilken som helst strand i sydligere strøk. Videre fra Moskenes kan man kjøre “Whale Route” som går gjennom Lofoten, Vesterålen og ender opp på Andøya. På Andøya kan du vandre langs noen av Norges vakreste strender og se utover det stille vannet i havet med midnattssolen som din eneste følgesvenn. Dette er en tur som er designet for å nytes, så sørg for at det ikke blir en kamp om nå de seks ferjene langs Fv17. Hvis du er heldig, kan du se sel, hvaler og ørn fra bilvinduet, og ettersom Golfstrømmen gjør havet til en rikholdig matkilde så det er et rikt utvalg av fugle- og dyreliv. Her kan du også oppdage noen kjente høydepunkter som den lille fiskerlandsbyen Bleik. Mellom Nordmæla og Nøss finner du fjellformasjonen Bukkekjerka, hvor naturen selv har konstruert å bygge et naturlig alter og prekestol. Her er det også mulighet for kajakkpadling, samt fine veier å ta frem sykkelen på eller gå tur for å strekke beina.

Norges Kartinstitutt kan på det varmeste anbefale å reise i perioden fra begynnelsen av juni til og med ca. 10 august for å få med seg midnattssolen langs Kystriksveien, fra Polarsirkelen og nordover. Det fine med Kystriksveien er at det er flotte utsiktspunkter på veien for å få seg et pust i bakken og nyte naturen gjennom bilferien. God tur!

Kilder:

https://www.visitnorway.no/, http://www.whaleroute.no/lofoten/, https://kystriksveien.no


Legg igjen en kommentar